Archimedeslaan

Archimedeslaan

STW realiseerde in 2010 en 2012 een tijdelijk transformatieproject in het gebouw aan de Archimedeslaan 16, de voormalige lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht. In het gebouw kwamen in totaal 400 kamers met gedeelde voorzieningen, ateliers en werkruimtes, een muziekschool, oefenruimtes en een horecagelegenheid.

Om het project mogelijk te maken was de inzet van toekomstige bewoners van groot belang. Ze klusten mee tijdens de transformatie. Bijvoorbeeld bij het bouwen van gipswanden en het aanleggen van de voorzieningen. 48 uur klussen onder begeleiding van STW en de aannemer betekende een kamer én een blijvende korting op de kale huur.

Ook het beheer werd zo veel mogelijk lokaal georganiseerd. Bewoners konden een functie krijgen bij STW als pandbeheerder, gangbeheerder, klusser óf bestuurder.

Het project zou aanvankelijk 5 jaar duren, maar werd verlengd tot 9 jaar.  De laatste bewoners vertrokken in de zomer van 2019. De transformatie kwam tot stand in samenwerking met de Gemeente Utrecht en provincie Utrecht.